Jamie”s Italian, care valorează circa 150 milioane lire sterline și cuprinde 42 de restaurante în Marea Britanie, le cere chelnerilor să plătească 2% din vânzările la mese, generate în fiecare schimb, scrie theguardian.com. Banii sunt luați din bacșișurile de pe cardurile de credit și sunt redistribuiți angajaților din bucătărie și celor din colectivul de întâmpinare.
Astfel, dacă chelnerii vând produse în valoare de 1.000 lire sterline într-o seară de muncă, ei trebuie să returneze 20 lire sterline de pe cardurile lor de bacșișuri, indiferent de valoarea bacșișului acumulat. Unele schimburi aduc bacșișuri de maximum 20 lire sterline, au susținut chelnerii lui Jamie Oliver.
Mai mult, unii angajați au declarat că sistemul privind bacșișul este nedrept și unii „vin cu bani de acasă”, chiar dacă au un loc de muncă.
Jamie”s Italian, unul din cele mai populare lanțuri de restaurante, a negat afirmațiile chelnerilor, privind politica bacșișurilor și a precizat că nu a obligat pe nimeni să plătească mai mult decât a obținut.
Disputa cu Jamie Oliver se concentrează asupra taxei de vânzări, folosită pentru distribuirea bacșișurilor („plata Tronc”), care a fost majorată de la 1,5% la 2%, începând cu anul 2015.
În restaurantele lui Jamie, responsabil cu politica taxei de vânzare este managerul din fiecare restaurant.
Mulți dintre chelnerii lui Oliver sunt plătiți cu salariul minim și au contracte de muncă pe durată scurtă de timp, bazându-se în mare parte pe bacșișuri.
Jamie Oliver are o avere de 180 milioane lire sterline și s-a făcut remarcat în anul 1997, cu prilejul unui documentar despre localul River Cafe, în care lucra.